20.04.2018 г.

"Обществото на мъртвите поети" се стреми да вдъхновява младите хора

Режисьорът Франсиско Франко и главният герой Алфонсо Ерера споделят със Cronica подробностите за тази творба, която поддържа същността на филма от 1989 г. на Питър Уиър

"Подобно на думата "любов", думата "поезия" е много обезценявана в нашето време", споделя директорът Франсиско Франко пред Cronica, а гласът на новата му постановка "Обществото на мъртви поети", се провежда чрез пиеси и репетиции на сцената на "Teatro Libanes". Режисьора и директор разговаря заедно с актьора Алфонсо Ерера пред Cronica.

Творчеството е представено през 1989 г. от австралийският режисьор Питър Уеър и е  безсмъртен на големия екран в ръцете на актьори като Робин Уилямс, Етън Хоук и Робърт Шон Леонард, с цел предаване чрез театъра вдъхновяващо послание на обществеността за стойността на красотата във все по-леки времена:

"Глаголът създава думата, светът се формираа чрез нашето разбиране и нашето разбиране се превежда в думи и описва в метафорични думи, за да се опише света и да се опишат емоциите, което е голяма стъпка на човечеството и ние не можем да позволим да се загуби ", каза той.

Преди почти 30 години Том Шулман спечели "Оскар за най-добър сценарий" за работата си във филма на Питър Уиър и е този, който направи адаптацията за театралната версия. Мария Ренее Пруденчо е отговорна за превеждането на постановката, която поддържа същността на филма: Тя разказва за шокиращата и подвижна история на група ученици от Академия Уелтън, престижна и строга частна институция в Нова Англия, САЩ.

Благодарение на г-н Кийтинг (Алфонсо Ерера), ексцентричен професор по литература и чрез нетрадиционните му методи на преподаване, група ученици ще преживеят приключение, което ще ги накара да разберат смисъла на латинския израз Carpe diem - и да се възползвате от момента - и от съществено значение е да се стремитеят да постигнат своите мечти.

"В един момент Кейтинг казва:" Какъв ще бъде твоя стих? Какво ще оставиш? Това е така, защото животът е кратък и човек трябва да се замисли, че трябва да се запитаме кои сме и смеем да се борим за това, което наистина е вътре в нас; но от друга страна, ние също искахме да предложим един момент на голяма красота, въздух от цялата поезия, която животът наистина ни дава и не цитира поезия, но го чувстваме ", казва директора.

"Ние го правим визуално и звучно, но всеки трябва да намери тази красота, този стих в живота си, който ще му позволи да намери чувството, че е тук, с болката си, със страха си и ужаса си, защото живеем в страна, изпълнена с ужас, но в този момент трябва да откриете смисъла на съществуването на всеки един от вас", добавя той.

От своя страна Алфонсо Ерера също сподели в интервюто за характера си (който във филма е изигран от Робин Уилямс): "Харесва ми страстта, с която трябва да промени гледната точка на тези млади хора, да ги поканя да намерят кой е техният вътрешен варварин, какво искат да оставят на живот, че наистина осъзнават как наистина искат да живеят", каза актьора.

"Това, което ми харесва е, че Том Шулман използва поезията като код, за да може да въведе тези студенти в много консервативна среда. Той им дава съобщение от Уолт Уитмън в един много специален момент в тази страна (...) Поезията е кодекс, който е добре дешифриран и може да обедини двама души, които могат да бъдат оръжие и в същото време да генерират повече поезия ", добавя Алфонсо Ерера.

Както актьорът, така и режисьорът се съгласиха, че това мероприятие идва в Мексико, за да се осъзнае съответния социален момент: "По-подходящо, отколкото това време на изборите, не би могло да бъде. Имате задължение към вас и обществото ви, това, което може да се каже, е: "Открийте кои сте и вижте кои са тези, които ще ви управляват, вижте кой ще следвате, не бъдете овце, следвайте този който наистина ще да донесе обществото, което искате ", коментира Франко.

"Това е целта на това изкуство. Тази работа говори честно; това, което ще се случи през 2018 г. е нещо, което ще определи следващите години. Тази работа ви кани да отразявате: как искам да живея, каква е тази общност и живот, които искам; като мексиканци трябва да си зададем въпроса какъв е този живот, който искаме, и това ще дойде само ако сме честни със себе си ", изрази Ерера.

И накрая, Франко добави, че се надява, работата да се свърже с младата аудитория и че това ще ги накара да се заинтересуват повече от театъра, както се случи с предишното им представление: "Всички млади хора се определят от броя на последователите които имат, от харесваните от тях влиятелни хора, които следват, и това е добре като инструмент, но и това ни накара да зависим от неща, които трябва да бъдат приети в една социална група".

"Пиесата ви казва, че е добре да принадлежите към група, но също така да се отделите от цялото семейно и социално условие, така че да започнете от себе си, и това изисква много кураж да се направи, да кажете кой сте и да не ви казват другите какво да правите", заключи той.

Работата включва и изпълненията на Пако Руеда, Себастиан Агир, Алехандро Пуенте, Гонсало Вега младши, Мауро Санчес Наваро и Герман Брако. Тя се представя от четвъртък до неделя в Teatro Libanese.

Източник: cronica.com.mx

Няма коментари:

Публикуване на коментар